Nemovitosti opět jako investiční jistota. A na obzoru nové hvězdy realitního nebe – třeba Rožnov pod Radhoštěm a okolí

Po začátku pandemie, kdy ceny nemovitostí rostly závratným tempem, došlo k určité korekci cen. Přispěla k tomu trochu nejistota z budoucího ekonomického vývoje a určitě také inflace. Inflace tím, že se  ČNB pustila do jejího krocení logickým nástrojem, zvyšováním sazeb, a to se samozřejmě promítlo i do úroků u nových hypoték. A nebylo snadné se mířit s tím, že už nelze sehnat hypotéku s úročením pod 2 %, což byla také trochu anomálie, ale najednou rozmezí 5 až 6 % bylo normálem.

Tato situace měla několik dopadů na realitní trh, pomalejší prodej nemovitostí, protože byl přetlak nabídky nad poptávkou, pozastavení či zpomalení některých developerských projektů a v neposlední řadě zvyšující se zájem o nájemní bydlení, což se odrazilo v růstu cen nájmů.

Samozřejmě ten vývoj není všude stejný. Sazby klesají, zájem o byty roste a naráz se ukazuje, že pomalejší výstavba  je důvodem, proč se situace obrátila a poptávka opět převyšuje nabídku a hodně bytů se začíná prodávat v aukcích.

A najednou  byla pokořena magická hranice průměrné ceny 100.000,- Kč/m2 za celou republiku. To ukazuje, že trh s nemovitostmi má zatím vždy sílu dohnat pomalejší růst či pokles v minulosti.

Samozřejmě, průměrná cena neznamená, že růst ceny nemovitostí je stejnoměrný ve všech lokalitách. Stabilní je Praha a většina krajských měst. V Praze cena za poslední rok poskočila o 15 %. Je to dáno samozřejmě tím, že Praha je hlavní město, sídlí zde hodně nadnárodních společností, velké procento mladých lidí po dokončení studia se nevrací domů (je vidět, kolik zájemců o nájem a později o koupi je ze Slovenské republiky).

Ale jsou místa, která na raketový růst cen čekají a mají dobře našlápnuto.

Za jedno takové místo bych si dovolil označit Rožnov pod Radhoštěm a jeho okolí.

Proč:

  1. Když se podíváte do nabídky realit, zjistíte, že je poměrně malá.
  2. Blíží se dokončení vysokorychlostní komunikace do Valašského Meziříčí, a tím i dostupnost celého regionu. To bude znamenat další posílení cestovního ruchu.
  3. Je zde malá nezaměstnanost a v regionu působí několik významných zaměstnavatelů s dobrým finančním ohodnocením svých zaměstnanců
  4. Pokud do regionu přijde plánovaná investice, a to přímo do Rožnova pod Radhoštěm, bude to znamenat již v roce 2027 velký nábor nových zaměstnanců. A s naprostou jistotou nepůjde jen o pracovníky na linku, ale také o mladé absolventy univerzit, kteří budou potřebovat někde bydlet, budou zakládat rodiny a podílet se na přeměně regionu na místo, kde se budou rodit moderní technologie a postupem času se zde jistě objeví i několik zajímavých Startupů.
  5. Lokalita se nachází v CHKO, což limituje výrazný stavební bum v blízkém budoucnu.

Toto je dobrá zpráva pro majitele nemovitostí, jejich cena jistě poroste.

Toto je příležitost pro investory, kteří přemýšlí o alokaci zdrojů do nových regionů.

Toto je dobrá zpráva pro ty, co mají v lokalitě investiční nemovitosti na bydlení k dlouhodobému pronájmu (ne na rekreaci).

Je to i špatná zpráva pro ty, kteří doufají, že zde bude stále možné nakupovat v cenách roku 2020. Nebude, ta doba je již pryč a ceny nemovitostí zde s největší pravděpodobností porostou rychleji než bude reálná inflace.

Pokud bych dostal otázku od někoho, kdo si v této lokalitě potřebuje zajistit nemovitost na bydlení zda počkat, že by ceny mohly jít dolů nebo naopak, tak já bych vzhledem k dříve uvedenému sázel na to, že ceny porostou a neváhal bych koupit či rezervovat nemovitost ve výstavbě. A pokud by se zeptal investor, tak předpokládám, že pokud se realizuje plánovaná investice do Rožnova, může být růst krátkodobě vyšší i než v Praze.

Odkaz na jeden projekt, který je ve výstavbě: Byty v Beskydech | Byty v Beskydech Liščí – Horní Bečva

Druhou takovou lokalitou bude jistě Třebíčsko díky dostavbě JE, ale o tom zase příště.

Pro další informace mě neváhejte kontaktovat Antonín Tvrdoň, antonin.tvrdon@cityestates.cz

 

Řešíte právě prodej, pronájem nemovitosti? Kontaktujte mě, rád Vám poradím. 

Antonín Tvrdoň, realitní makléř